Holland Innovation Challenge – Kazachstan

Op de World Expo in Kazachstan tijdens de zomer van 2017 werd de Nederlandse inzending in de top 5 beoordeeld door de miljoenen bezoekers. Eén van de belangrijkste onderdelen van de inzending was de Holland Innovation Challenge, die een prominente plek kreeg op het paviljoen. Een maand voor de expositie werkten 40 Kazachse en Nederlandse jonge talenten samen aan toepasbare duurzame oplossingen in Kazachstan. De winnaar werd uiteindelijk op het paviljoen bekendgemaakt door de minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland & het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn verantwoordelijk voor de Nederlandse inzendingen bij wereldexposities. Deelname aan de World Expo wordt ingezet om het Nederlandse bedrijfsleven te introduceren of te ondersteunen in die regio. IN 2017 wilden ze het programma en het Nederlandse Paviljoen aanvullen met een interactief onderdeel. Op basis van ons concept van de New Business Challenge Ghana, waar beide partijen zeer goede ervaringen hebben, zijn wij gevraagd een dergelijke opzet te ontwerpen en uit te voeren voor de World Expo in Kazachstan.

Project

In beide landen werden allereerst 20 studenten en young professionals geselecteerd die vervolgens in gemixte en interdisciplinaire teams werden ingedeeld. 3 Nederlandse bedrijven die zaken doen of willen doen in Kazachstan hebben elk een uitdaging geformuleerd waar zij een oplossing voor zochten. Tijdens het programma met 2 studiereizen, werkten de 40 jonge talenten aan ideeën voor de toekomst en presenteerden deze uiteindelijk op de World Expo. Voorafgaand aan de studiereizen werden de deelnemers in workshops voorbereid op de verschillen in cultuur en werkwijze.

Begin april reisden alle Kazachse deelnemers af naar Nederland waar ze niet alleen de cultuur ontdekten, maar ook de deelnemende bedrijven leerden kennen. Wij hebben deze week ook gebruikt om verschillende ondersteunde workshops en trainingen te geven om het ondernemende en vooral creatieve proces te begeleiden. Half april reisden de Nederlanders de Kazachse deelnemers achterna om in Almaty, Kazachstan samen verder te werken aan de uitdagingen. Deze studiereis stond in het teken van werkbezoeken en het toetsen van de ideeën die zij meenamen uit de week in Nederland. Aan het eind van de studiereis in Kazachstan presenteerden alle teams hun ideeën aan een onafhankelijke jury die voor elk vraagstuk een winnaar koos.

Op 22 juni 2017, tijdens de Holland dag op de World Expo, presenteerden de winnende teams hun ideeën voor de minister Henk Kamp van Economische Zaken. Kamp nam het eerste het woord om te benadrukken hoe belangrijk de betrokkenheid van jong talent is voor de ontwikkeling van een duurzame business relatie, met in dit geval Kazachstan. Afsluitend werd de winnaar bekendgemaakt en vond in het Paviljoen voor een avond een besloten feest plaats tot diep in de nacht.

Organisatie

SustainableMotion heeft het concept ontwikkeld en het project beheerd en uitgevoerd. Hierbij hebben wij erg prettig samengewerkt met zowel de opdrachtgevers, deelnemende bedrijven, partners alsmede onze partners in Kazachstan.

Resultaat

De challenge was een groot onderdeel van de Nederlandse inzending op de World Expo en heeft dan ook bijgedragen bij de top 5 notering en de positieve feedback van de bezoekers. De deelnemende bedrijven hebben innovatieve oplossingen en ideeën opgedaan voor nieuwe business mogelijkheden in Kazachstan. Ook voor deelnemers bleek de challenge een waardevolle ervaring voor hun professionele carrière. Kortom, het concept van de challenge bleek opnieuw een geschikt instrument om economische en culturele ontwikkeling te bevorderen tussen twee landen, waarbij ook is bijgedragen aan professionele ontwikkeling van talent.

 

Gerelateerde projecten

 

Duurzame Jonge 100 Sustainable Business Challenge

Project:
In opdracht van | Eigen initiatief | Samenwerking

Focus groep:
Studenten | Young professionals | Professionals

Type:
Challenge

Bereik:
Lokaal | Nationaal | Internationaal

Diensten:
Concept ontwikkeling | Project management | Productie

Aantal deelnemers:
40

Deelnemende bedrijven, o.a.: