Amsterdam Circular Challenge
Amsterdam heeft de ambitie om voor te lopen op de circulaire transitie. Om deze energie te bundelen en te versterken door jong talent organiseerden wij voor de gemeente de Amsterdam Circular Challenge. Lokale studenten werkten samen met lokale bedrijven om duurzame bedrijvigheid te stimuleren.
Amsterdam wilt de circulaire economie metropool van Europa te worden. Op basis van onze eerdere challenges, zoals de Sustainable Business Challenge en New Business Challenge, vroeg de gemeente Amsterdam een soortgelijk project op te zetten met lokale talenten en bedrijven. Wij ontwikkelden de Amsterdam Circular Challenge, waar 24 talenten werden uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen voor circulaire vraagstukken binnen Amsterdam. Alliander, Afval Energie Bedrijf Amsterdam, gemeente Amsterdam en Waternet formuleerde ieder een vraagstuk waar de deelnemers mee aan de slag gingen.
Project
Tijdens het programma van 6 weken hebben we de teams in het creatieve proces begeleid door ondersteunende workshops en trainingen. Na de vele jaren ervaring met andere challenges zijn we tot het volgende opzet van het programma gekomen:
- Kick-off: tijdens deze officiële aftrap leerden de talenten alles over circulaire economie. Daarnaast leerden de teams elkaar goed kennen en presenteerden de deelnemende bedrijven hun vraagstukken.
- Bedrijfsmeetings: de teams presenteerden hun eerste 2 oplossingsrichtingen bij de bedrijven, waarna de bedrijven kozen voor één van de oplossingsrichtingen.
- Make Weken: gedurende twee weken kregen de teams de tijd om bij MetabolicLab en IFabrica de oplossingen verder te ontwerpen en tastbaar te maken.
- Finale: na 6 weken brainstormen, presenteren, overleggen maken en verbeteren was het tijd voor de finale bij broedplaats De Ceuvel. De teams presenteerden hun innovatieve en creatieve oplossingen aan de bedrijven en een onafhankelijke jury. Het winnende idee was van team Planq, die uit gras en riet nieuwe meubels ontwikkelde.
Organisatie
SustainableMotion heeft het concept ontwikkeld en uitgevoerd. Daarbij hebben we samengewerkt met opdrachtgever gemeente Amsterdam, Het Groene Brein en Winsemius & De Stefano.
Resultaten
Met de Amsterdam Circular Challenge zijn de deelnemende talenten uitgedaagd en tot nieuwe innovatieve uitdagingen gekomen. Het winnende team, Planq, is professioneel begeleid om als startup hun oplossing verder te ontwikkelen en staan dit jaar in de Duurzame Jonge 100. Zo heeft de challenge niet alleen de transitie naar een circulaire economie bij de deelnemende bedrijven gestimuleerd, maar heeft de Amsterdam Circular Challenge ook geleid tot een nieuw circulaire startup.