Duurzame Jonge 100

Het roer moet om! SustainableMotion zoekt elk jaar dé 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland die laten zien dat duurzaamheid nu al mogelijk is. Jonge ondernemers, studenten of young professionals die nu al experimenteren met nieuwe economische modellen, radicale innovaties of een duurzame levensstijl. Wij geloven in de kracht van deze jonge generatie en willen hun verhaal aan Nederland vertellen.

De Duurzame Jonge 100 is in 2012 door Anne Walraven en Marjan Kloosterboer gestart om een podium te geven aan inspirerende en duurzame initiatieven, ideeën en start-ups van de jonge generatie. Drie jaar later werd SustainableMotion door Anne gevraagd om de DJ100 over te nemen en door te ontwikkelen, omdat het initiatief naadloos aansluit bij onze visie dat jong talent essentieel is in de transitie naar een duurzamere wereld. Dit jaar coördineerden we alweer de 6e verkiezing en organiseren we diverse evenementen voor de duurzaamste jonge koplopers van Nederland.

  

Project

Elk jaar kan iedereen onder de 32 jaar zich weer opgeven op in de Duurzame Jonge 100 lijst te komen. Uit de honderden aanmeldingen kiest een jury uiteindelijk de meest inspirerende jonge duurzame koplopers van Nederland. De jury bestaat uit 10 spraakmakende personen op het gebied van duurzaamheid. Zij beoordelen de aanmeldingen op de volgende criteria: impact, innovatie, visie en inspiratie.

Tijdens het lanceringsevenement vieren we de bekendmaking van de lijst. Het is een feestelijke aftrap van het DJ100 jaar waarin de duurzame jonge koplopers de kans krijgen om hun verhaal te vertellen, zichzelf en hun initiatieven te ontwikkelen én mee te denken over de toekomst van Nederland.

Afgelopen jaren organiseerden we op Duurzame Dinsdag een bijeenkomst met de vertegenwoordigers van de transitieagenda’s van het Rijksbrede programma Circulaire Economie, van Duurzame Mobiliteit en de nog te vormen Milieuvisie. De duurzame jonge koplopers gaven hun creatieve input en feedback op de toekomstvisies. Ook zetten de DJ100’ers met Jan Terlouw, jong politici en andere jonge leiders stappen naar een duurzamer Nederland. In diverse media, o.a. Trouw, OneWorld en MaatschapWij, werd het verhaal van de DJ100’ers verteld om te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is.

Organisatie

8 jaar geleden is de DJ100 geïnitieerd door Anne Walraven en Marjan Kloosterboer. Sinds 2015 heeft SustainableMotion de DJ100 overgenomen en doorontwikkeld.

Resultaat

Door de DJ100 krijgen de 100 jonge ondernemers, studenten en young professionals het podium om hun verhaal te vertellen en de kans om zichzelf en hun initiatieven te ontwikkelen. “Doordat ik mij één van de honderd duurzaamste jongeren van Nederland mag noemen gaan er niet alleen nieuwe deuren open, maar krijg ik ook de kans om mezelf en mijn initiatief op een leerzame en vooral leuke manier verder te ontwikkelen! De DJ100 geeft mij niet alleen nieuwe mogelijkheden maar als DJ100’er trek ik deze ook aan!” vertelt DJ100’er Jasper Fleers van De Groene Lobby.

 

Gerelateerde projecten

Sustainable Business Challenge Spring Talents

Project:
In opdracht van | Eigen initiatief | Samenwerking

Focus groep:
Studenten | Young professionals | Professionals

Type:
Jaarlijkse verkiezing

Bereik:
Lokaal | Nationaal | Internationaal

Diensten:
Concept doorontwikkeling | Project management | Productie

Project website:
www.dj100.nl

Partners: