Sustainable Business Challenge

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de bedrijfsvoering, maar de implementatie ervan is nog niet helemaal uitgewerkt. Creatieve ideeën kunnen daar een uitkomst in bieden. In 2013 ontwikkelden SustainableMotion het challenge concept. Jonge talenten worden ondersteunt in een innovatief proces om duurzame oplossingen te bedenken en kunnen zich tegelijkertijd profileren bij grote bedrijven. Deze challenge organiseren we elk jaar en het concept gebruiken we voor veel van onze projecten.

Na het eerste duurzame carrière evenement wat we in voor het eerst 2012 organiseerden, bleek uit de gesprekken met de deelnemende bedrijven dat ze meer met het jonge talent wilden. Daarnaast bleek dat deze bedrijven stappen wilden zetten in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering, strategie of producten. Om dit te faciliteren ontwikkelden wij een challenge waar studenten, starters en young professionals met een frisse blik met innovatieve ideeën komen voor hun duurzaamheidsvraagstukken.

Project

Elk jaar worden uit de vele aanmeldingen studenten, starters en young professionals geselecteerd die in multidisciplinaire teams worden ingedeeld. Binnen thema’s zoals circulaire economie, mobiliteit, duurzame energie en waterveiligheid formuleren 5 grote bedrijven een actueel duurzaamheidsvraagstuk waar ze een innovatieve oplossing voor willen en de talenten mee aan de slag gaan.

Tijdens het programma begeleiden we de teams in het creatieve proces door ondersteunende workshops en trainingen. Na de vele jaren ervaring hanteren we de volgende opzet van het programma:

  • Kick-off – De deelnemers leren hun teamgenoten en de business case kennen. Workshops bieden de teams ondersteuning in het analyseren van het vraagstuk.
  • Inhousedag – De talenten worden door de deelnemende bedrijven uitgenodigd en krijgen een kijkje in de keuken én de kans om zich te profileren.
  • Innovation Lab – Met workshops en trainingen bieden we de talenten ondersteuning in het creatieve proces om zoveel mogelijk ideeën te genereren en deze vervolgens om te zetten naar innovatieve en concrete oplossingen.
  • Finale – De teams presenteren hun vernieuwende ideeën en door de bedrijfsjur wordt het winnende team gekozen.

Organisatie

De Sustainable Business Challenge is een eigen initiatief van SustainableMotion. We bedachten het concept, beheren elk jaar het project en realiseren de productie. In 2020- organiseren we de challenge voor de 8e keer.

Resultaat

In de afgelopen acht edities blijkt het concept van de challenge keer op keer succesvol. De 40 deelnemende bedrijven hebben veel innovatieve oplossingen en ideeën opgedaan. In 2016 gingen de talenten voor Enexis op zoek naar een tweede leven voor het gasnet. Het winnende team bedacht om het gasnet te vullen met een revolutionair vloeibare batterij, waardoor ook op windstille dagen duurzame energie kan worden gebruikt. Dat 20% van de deelnemers na de challenge met hun ideeën bij de bedrijven aan de slag gaan, laat zien dat de bedrijven het talent vinden wat ze zoeken. Het programma vol met trainingen en workshops van experts is voor de deelnemende talenten een waardevolle ervaring voor hun professionele carrière.
Het concept van de challenge blijkt ook anderen te hebben geïnspireerd en is de blauwdruk van veel van onze projecten, zoals bijvoorbeeld de New Business Challenge en de Holland Innovation Challenge.

 

Gerelateerde projecten

New Business Challenge Sustainability Career Event

Project:
In opdracht van | Eigen initiatief | Samenwerking

Focus groep:
Studenten | Young professionals | Professionals

Type: Challenge

Bereik:
Lokaal | Nationaal | Internationaal

Diensten:
Concept ontwikkeling | Project management | Productie

Aantal deelnemers:
800

Project website:
www.sustainablebusinesschallenge.nl

Deelnemende bedrijven, o.a.: